Hoe ga je om met een relatiebreuk
Hoe ga je om met een relatiebreuk. Al kies je er zelf voor, een relatiebreuk brengt heftige emoties met zich mee. En al deze emoties ga je door, moet je door. Het is een rouwproces. Hoe ga je om met een relatiebreuk? Dat is voor iedereen verschillend.
De reden waarom het voor iedereen verschillend is, omdat elk mens uniek is en een eigen historie heeft, een eigen verleden. Een eigen manier van denken, opgelopen trauma’s, groot en klein.
Het ligt er ook aan of jij degene bent die de breuk wilde. In hoeverre jij daar zelf achterstond. We maken soms hele ondoordachte keuzes. Een breuk kan zomaar ontstaan tijdens een hoog oplopende ruzie.
Dan kunnen we woest onze spullen pakken en tijdens de deur dicht smijten roepen. Ik kom nooit meer terug. Dat is ook een breuk. Alleen hebben veel mensen daar de volgende dag al spijt van. Hoe je omgaat met een relatiebreuk, kan ook zijn, dat het je bal interesseert.
Van uitersten spreken we dan. Prima hoor, als jij het wilt en je gaat gewoon door waar je je altijd mee bezig hebt gehouden, net of er niets is gebeurd. Dit zijn uitzonderingen. De meeste mensen worden wel degelijk geraakt door een relatiebreuk.
Iemand die reeds krachtig in zijn eigen schoenen staat, zal om die reden minder diep gaan in de pijn en het verdriet. Die weet, als ik mij hierdoor mee laat slepen, lever ik de liefde voor mijzelf in en dat doe ik voor niemand.
Iemand die nog niet zo krachtig is, zal met de breuk veel meer moeite hebben om te verwerken. Die zit ook vaak met heel veel vraagtekens, maar vooral ook hoop. De hoop of de ander toch weer terugkomt en daarvoor bellen we vaak even met een spiritueel hulpverlener.
Toch is het verwerken van een relatiebreuk voor iedereen een proces. Een proces van de weg naar jezelf weer vinden. Dit zijn stappen net als in een rouwproces, als een dierbare verloren raakt. De eerste fase is die van ongeloof en verbijstering.
Hoe is het mogelijk! En daar kunnen het aantal jaren van samenzijn helemaal niet relevant voor zijn. Zelfs na een paar maanden bij elkaar zijn, kan de breuk intens verdrietig zijn. Na het ongeloof, komt de boosheid, maar ook de vragen.
Ligt het aan mij, nee maak je dan jezelf wijs, ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan. Je bent toch afwisselend boos op de ander en op jezelf. Daarbij spookt het 24 uur in je systeem. Waarbij het ongeloof, het niet weten, de boosheid en het verdriet volledig door elkaar heen lopen.
In feite ben je bezig de liefde toe te laten, maar dat weten we niet. Liefde is namelijk niet wat we denken, dat een ander het komt brengen. Het is een kracht in onszelf. Vandaar dat krachtige mensen eerder van een relatiebreuk zullen herstellen.
Door de liefde voor jezelf weer toe te laten, gaat je hart weer rust krijgen, je ziel op de juiste plaats komen en langzaam aan verdwijnen de gedachten er over. Je komt dan bij de acceptatiefase terecht.
Een vraag die tijdens dit proces zeker helpt. Heb ik nou verdriet, omdat de ander er niet meer is. Of heb ik verdriet, omdat ik het leven met de ander mis. Als je in een relatiebreuk zit, stel jezelf deze vraag eens. Het gaat je helpen meer inzichten in het proces te krijgen. En kom je er niet uit? Bel of chat dan met een hulpverlener, therapeut van Liefdesproblemen.