Een relatiebreuk, wat nu!
Een relatiebreuk, wat nu! Het ging al een tijdje niet lekker samen, irritaties over en weer. Weinig tot geen sex en intimiteit en samen iets leuks doen, amper. Zo wilde je niet verder, je baalde er van. Elke dag hetzelfde, opstaan, werken en dan op de bank, nadat jij het eten weer had klaar staan maken.
Zo wilde je het niet, en gedachten om alleen verder te gaan, speelden regelmatig door je hoofd. En toen op een avond, zei je partner naast je op de bank, zonder je aan te kijken, zelfs nog met zijn telefoon in zijn hand.
Ik ga, ik blijf niet, ik ben er klaar mee. Jij was totaal verbouwereerd. Hoezo, ik ga! Waar haal je het lef vandaan. Ik heb al die jaren je verzorgd, voor je klaargestaan. En dan zegt meneer doodleuk, ik ga!
Maar dit is niet wat je wilde. Je hele leven stort ineen, een relatiebreuk. Wat moeten mijn ouders hier wel niet van vinden. Het overkomt ons en wat kunnen we er aan doen? Een partner heeft hier het recht toe en wees eens eerlijk. Speelde jij zelf ook al niet lange tijd met de gedachten.
Maar nu voelt het alsof je wordt gedropt. Dat de ander de touwtjes in handen heeft. Boos ben je, heel boos, dit kan hij niet maken, er zomaar uitstappen. Een relatiebreuk ontstaat vaak, omdat we helaas niet weten dat we elke dag aan een relatie moeten bouwen.
En dat is niet, zegt relatietherapeute Yvonne van Liefdesproblemen, samen wonen, trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen en vakanties vieren. Bouwen aan een relatie betekent, met elkaar gesprekken voeren.
Zijn we nog blij met hoe of het gaat. Waar kunnen we bijsturen. Maar aangezien we dit niet leren, lopen veel relatie stuk. En dan is er die relatiebreuk, die ondanks dat we zelf ook niet meer gelukkig waren, snoeihard kan binnenkomen.
Hoe ga je er mee om? De pijn en het lijden hangt van veel factoren af. Hoe jij zelf met jezelf in de liefde staat. Hoe gevoelig of je bent. Hoe lang of je bij elkaar geweest bent. Maar zelfs na een maand kan iemand ongelooflijk veel pijn ervaren.
Het is het loslaten van 2 dingen waarmee we bij een relatiebreuk worden geconfronteerd. Enerzijds de partner, zegt Yvonne van Liefdesproblemen. Anderzijds het leven wat samen werd gedeeld. Door jezelf af te vragen.
Wat mis ik nou echt. Zul je merken dat het antwoord wat daaruit voortkomt van relevant belang is. Als jijzelf ook al met de gedachten speelde, zul je zien. Het is niet eens zozeer het gemis van de partner. Het is meer het gemis en de grote veranderingen die het met zich meebrengt.
Er spelen allerlei factoren mee hoe verder te gaan na een relatiebreuk. Hoe emotioneel afhankelijk ben je van een ander. Hoe gevoelig ben je. Hoe angstig ook! Want angst een partner te verliezen, zul je veel meer moeite hebben met de relatiebreuk.
Daarnaast kan meespelen, dat jij niet van verliezen houdt, maar is dit een kwestie van winnen of verliezen? Het leven is ineens compleet anders. Daar heeft de een totaal geen moeite mee. Een ander is zo gehecht aan zijn comfortabele zone, dat het heel lang kan duren, voordat die over de relatiebreuk heen is.
Toch kom je er doorheen en weet je waarmee? Met liefde! De liefde voor jezelf. Wij van Liefdesproblemen helpen je hier graag bij.