Angst kan niet liefhebben
Angst kan niet liefhebben. Liefdesproblemen ontstaan, omdat de meeste mensen in angst staan. Angst en liefde zijn elkaars tegenpolen. Hoe kun je een liefdesrelatie aan en in gaan staan, als je vanuit angst er in gaat staan? Dan creëer je op voorhand al liefdesproblemen.
Angst is het gevoel dat je losstaat van het bestaan. Liefde is het gevoel van verbondenheid. Wat heb je nodig om een liefdesrelatie fijn en juist in te kunnen vullen? Liefde en dus verbondenheid. Aangezien zo’n 60% van de mens, zonder het te weten, angstig is.
Is het logisch dat zo’n 60% van relaties het niet redden. Angst kijkt, doet en denkt namelijk altijd dat er sprake is van gevaar. Daardoor ontstaat wantrouwen. Daardoor willen we controle. Want als we controle hebben, weten we waar we staan.
Dat weten we dan helemaal niet, we denken het te weten. Door controle te willen hebben over anderen, ontstaan liefdesproblemen. Als jij altijd wilt weten wat een ander doet, waar die is, wanneer die weer thuiskomt.
Wat die zit te doen op zijn mobiel, tijdens aan avondje weg met vrienden, constant gaat vragen, waar ben je, wat doe je, wanneer kom je naar huis. Hoe denk je dat de ander zich dan voelt? Wat denk je dat jij aan het doen bent?
Vanuit de angst je proberen ergens aan vast te klampen. Is dat op een juiste manier bestaan? In het leven staan? Ben je dan verbonden met jezelf, zodat je vertrouwen voelt? Nee, het is een grote massa van angst die jou constant overspoelt.
Angst en liefde als twee tegenpolen. Want, angstige mensen snakken naar liefde en hopen maar dat ze het krijgen. Van wie? Nou van die ander natuurlijk en daarom willen ze weten wat die ander doet en wanneer.
Ze hebben geen liefde gekend als kind en hebben geen idee dat het in hunzelf aanwezig is. Ze associëren liefde met een partner, met alle gevolgen van dien. De partner wordt gek, heeft totaal geen ruimte een eigen leven te leiden. Zal in het begin het accepteren.
Dan ontstaat er weerstand en dus liefdesproblemen. Die worden groter en groter. Want de partner wil ruimte, de angstpartner wil vastklampen. Die voelt dat de partner afstand aan het nemen is en dat is zo eng.
Want stel je voor dat die verdwijnt. Waarbij ze denken, dat de liefde verdwijnt. Ze denken er nog veel meer bij. Ik moet nog beter mijn best gaan doen, ik moet nog meer laten zien dat ik leuk genoeg ben. Wat is het verschil tussen verliefdheid en houden van
Zo ontstaat er een grote vicieuze cirkel van liefdesproblemen, die in de schoenen van de ander wordt geschoven. Daar ligt de schuld. Want ja, die is ineens zo vaak afwezig, dat kun je niet maken. Ik doe dat zelf nooit.
Verwijten vliegen over en weer. De angst de ander te verliezen wordt groter en groter en gebeurt dan ook. Want in deze relatie is helemaal geen sprake van liefde op de juiste manier. Er is geen verbinding met zichzelf, volledig verwijderd van de eigen bron.
Angst associeert liefde met een ander. Liefde associeert liefde met een verbinding met een ander! Dat is het grote verschil! Om deze reden kan angst niet liefhebben.